Kakaobönor

Chokladguiden – del 2

Kakaobönor

Oftast brukar man dela upp kakaobönorna i tre olika typer; Forasteros, Criollo och Trinitario.  Sedan finns det en mängd oilka hybrider och korsningar av dessa. Här nedan presenterar vi en kortfattad guide där vi även hänvisar till choklad!

Forasteros kakaobönaForasteros är den mest vanliga kakaobönan. Forasteros-träden är, till skillnad mot Criollo, mer tåliga och lättare att odla, kakaobönan upptar därför cirka 80% av världsproduktionen. Forasteros delar man in två grupper, den som odlas i övre (vild eller halv vild), och den som odlas i undre Amazonas (Amelonado). Amelonado är den forasterosböna som är mest utspridd. Forasteros har en bitter och stark ton. Arriba (Amelonado) är ett undantag, vars egenskaper mer liknar Criollos. Arriba anses vara en av de bästa kakaobönorna och växer i Ecuador. Se Kallari

Criollo kakaoböna

Criollo är mer svårodlad då den är känslig för sjukdomar och väderomställningar. Criollo är därför mer ovanlig och upptar endast ca 10% av världsproduktionen. Kakaofrukten är gyllengul/orange och är något mindre än Forasteros. Criollo ger mer fruktig och “len” choklad vilket många chokladtillverkare prisar.  Byn Chuao i Venezuela är mytomspunnen och anses ha den bästa Criollo-odlingen. Se Chuao från Malmö Chokladfabrik och Chuao från Amedei

Trinitario kakaobönaTrinitario, en av många hybrider mellan Criollo och Forasteros och kanske mest kända. Kakaobönan har ärft sina föräldrars bästa egenskaper – tåligheten från Forasteros men den delikata smaken från Criollo. Trinitarion ugör ungefär 10-15% av världsproduktionen. Vi har ett stort utbud utav choklad gjord på Trinitario se t.ex Valrhonas Gran Couva.

Porcelana KakaobönaPorcelana, är en renodlad Criolloböna och är kakaons dyrgrip, dvs ännu mer ovanlig än Criollo. Den eleganta egenskap denna besitter är att den är jämn i karaktären, fruktig och len utan några som helst bittra undertoner. Italienska chokladtillverkaren Amedei har lång tid tillverkat prisbelönad choklad från Porcelanaodlingarna i Venezuela. Se Amedei’s Porcelana 

Nedan, enkel världskarta som visar kakaobönornas ursprung:

Forasteros – Afrika och Brasilien, Ecuador
Criollo/ Trinitrario – Nicaragua, Guatemala, Mexiko, Venezuela och Colombia, Trinidad, Jamaica och Grenada
Porcelana – Venezuela

Kakaobönor världskarta

Vill du läsa mer om choklad? Klicka här för att komma till chokladguiden – del 1