Sesamolja från La Tourangelle

Dumplings med Sechuanpeppar

Sechuanpeppar kommer från en kinesisk buske och ser ut som mycket små kastanjer. Den doftar citrus och anis och är en viktig krydda i Kina men populär även här. Fröna rostas i torr stekpanna innan de används och stöts. Passar även bra till ankbröst och i såser.

Här är ett av våra favoritrecept som är perfekt som förrätt, huvudrätt eller som plockmat. Dumplingsarna går även bra att göra utan sechuanpepparn!

4-6 pers
1 paket wontonplattor, finns i Asiatiska butiker (man kan göra sin egna deg men det är svårt att få den lika tunn som wontonplattorna)
ca 400g  fläsk eller kalkonfärs
1 msk sesamolja, La Tourangelle
2 msk soja
1/2 msk sechuanpeppar
2 cm chili, finhackad
2 cm färsk ingefära, finriven
10cm purjolök, finhackad

Rosta schechuanpepparn i en torr stekpanna tills att det börjar knäppa. Mortla sedan pepparn till något finmald textur. Blanda alla ingredienser med färsen till en fin smet och portionera ut ca 2 tsk färs på varje wontonplatta. För att försegla- fukta kanterna med vatten och knip i hop degen. Det finns många olika sätt att forma dumplings på, men viktigast är att degen är ordenligt förseglad.

Ångkoka dumplings i ca 10 minuter. Ett tips är att pensla våningarna, om du t.ex använder ångkokare av bambu, med lite olja för att degen inte ska fastna.

Servera direkt med god dipsås och ångkokta edemame bönor!

Dipsås
3 msk soja
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja, La Tourangelle
2 cm purjolök, finhackad
1 cm ingefära, finriven
1 nypa socker

Blanda alla ingredienser och se till att sockret löses upp ordentligt!

Sesamolja från La Tourangelle

En reaktion på ”Dumplings med Sechuanpeppar

Kommentarer inaktiverade.