Lakritspulver från Lakritsfabriken

Matiga lakritsrecept

 

Lakritspulver

Lakritskryddad rådjursstek med gräddsås vitlöksfrästa kastanjechampinjoner och rostade rotfrukter

6 kvistar färska rosmarinkvistar
1,7 kg rådjursstek
2 tsk lakritspulver
6 kvistar timjan
6 vitlöksklyftor
2 schalottenlök
100g smör
1 morot
7 dl grädde
Salt och peppar
8 potatisar
2 palsternackor
2 morötter
olivolja
300g kastanjechampinjoner
3 vitlöksklyftor

Gör så här:
Gnid in rådjurssteken med lakritspulver, salt och peppar. Bryn i stekgryta så att den får en bra, mörk färg. Lägg i rosmarin, timjan, vitlök, moroten och hackad schalottenlök och låt puttra under lock. Häll på 1,5 dl vatten och låt det fortsätta puttra.
Skala och klyfta rotsakerna och lägg på plåt, häll över olivolja och smaksätt med salt, peppar och ev timjan eller andra färska kryddor. In i ugnen 225 grader tills de är lagom mjuka ca 20-30 min
Skala och hacka vitlöken och fräs i smör och tillsätt sedan hela kastanjechampinjoner.
Steken är klar när termometern visar 60 garder och ta ur grytan och låt den vila i folie. Sila av skyn och häll tillbaka i grytan, tillsätt grädde och låt det reducera lite. Vill du ha såsen tjockare så red av den. Smaksätt med salt och peppar.

Läckra äpplebitar med lakrits & rosmarin lakritspulver frpn Lakritsfabriken i Ramlösa
2 st matäpple
20 g smör
2 g lakritspulver
1 msk buljong
rosmarinkvist
salt & svartpeppar

Tillagning:
Skala äpplena och dela dem i tärningar. Fräs äpplebitarna i smör och tillsätt lakritspulvret,
buljongen och rosmarinkvisten, låt koka ihop tills äpplebitarna har fått lite mjukare konsistens.
Salta och peppra efter smak. Serveras som tillbehör till kötträtter.

Lakritsdressing
God att servera till sallader

4 g rent lakritspulver
½ dl vit balsamvinäger, t.ex från La Collina
1 dl olivolja, t.ex Marqués de Valdueza Marqués de Valdueza- spansk olivolja
saften från ½ citron, 1 apelsin och 1 grapefrukt
salt & svartpeppar

Tillagning:
Blanda alla ingredienser väl, gärna med en mixer

Durumbröd med doft av lakrits
Trenden med att baka sitt dagliga bröd är här för att stanna. Varför inte smaksätta det med lakrits?

5dl kallt vatten
25 g jäst
5 dl durumvete
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk olivolja, t.ex Merula 
1,5 tsk lakritspulver

Tillagning:

Blanda i lakritspulvret i degvätskan. Baka i övrigt som vanligt matbröd. Jäs i bunken ca 2 tim. Värm ugnen till 250 grader. Baka ut till två bröd. Jäs på plåten i 30 min. Sätt i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i 35 min.

Liquiricino – kaffe med lakrits
Lyxa till det hemma och bjud era gäster på extra gott kaffe med lakrits till avec eller fika.
1 person
1 enkel espresso
lite lakritspulver
skummad standardmjölk

Tillagning:
Brygg espresso i ett litet glas, pudra över lite lakritspulver på kaffet, toppa med varm skummad
mjölk. Servera med en god och krämig chokladbit  t.ex Michel Cluizels Vila Gracinda 67% kakao.

Fler lakritsrecept hittar du på Lakritsfabrikens hemsida