olivolja, smaksatt olivolja, avokadoolja, nötoljor, rapsolja

Oljeguiden

olivolja, smaksatt olivolja, avokadoolja, nötoljor, rapsolja

Olika oljor är inte bara för användning vid stekning och bakning utan även som smaksättare och smakförhöjare till alla sorters rätter!
Prova att doppa en bit Gruyère i en smakrik olivolja, en nötig rapsolja i salladsdressingen, en sesamolja att fräsa pilgrimsmusslor i, eller varför inte en apelsinolivolja att ringla på chokladdesserten? Smakkombinationerna är oändliga!

P&B har en egen olivoljeserie, Kallpressad, Extra Virgin, gjord på Kalamata oliver från Grekland. Olivoljan är lätt gräsig med något pepprig eftersmak. Vi har en naturell, och tre stycken smaksatta olivoljor med citron, basilika, eller vitlök som passar till marinader, sallader och dressingar.
Vi har även rapsolja från Uppsala län – en naturell olja som är mild med nötiga toner.

Olivolja

Olivsorter finns i tusentals och hur en olivolja smakar beror dels av själva olivsorten, men även klimat och jord spelar in. Olika producenter har självklart olika sätt att tillverka just sin olivolja på. Vissa använder bara en olivsort, andra blandar olika sorter för att få fram den kombination och karaktär de eftersträvar. Vissa filtrerar sin olivolja, vissa inte. Filtrering ger en mer klar olja, och enligt vissa en mindre skarp smak. Ofiltrerad olja har kvar segment från oliven efter pressning och kan ge en skarpare smak men också framhäva olivens karaktär. Skördetiden är olika för olika regioner och olivsorter mm- men oftast oktober till december.
”Novello”-olja: Betyder ”ny” olja, och är den första pressen från första skörden direkt buteljerad, utan att varken ”vila” eller filtreras. Det brukar finnas i butik redan i mitten av oktober.
Extra Virgin / jungfruolja = Första pressen- alltid kallpressad.
När man kallpressat oliverna men fortfarande vill få ut det sista oljorna ur oliven tillsätter man värme. Varmpressad olja – kallas även för extraherad olja – har oftast ett betydligt lägre pris. Den varmpressade oljan är också blekare i färgen och har en mer neutral smak. Oljan utvinns med hjälp av olika lösningsmedel och ångbehandling under hög temperatur. Därefter raffineras oljan för att rena den från oönskade ämnen och för att få en neutral smak och doft. I processen utvinns i princip all olja, men samtidigt förstörs en del naturliga ämnen i processen.

Rapsolja

En typisk svensk matlagningsolja som har fått ett bättre rykte på senare år i och med att flera kallpressade oljor kommit ut på marknaden. Kallpressad rapsoljan är minst lika nyttig, om än nyttigare än olivoljan, och med samma användningsområden. Oljan ger ger en annan karaktär och är mild och nötig. Rapsoljan har en hög rökpunkt så den är utmärkt till att steka med i högre temperaturer -utan att de nyttiga fetterna förstörs.

Övrig olja

Som avokado- ,mandel-, hasselnöt-, pumpafrö-, plommonkärn-, valnöt- och sesamolja är alla oljor som är ett gott alternativ till olivolja eller rapsoljan. Dessa oljor är mer nötiga och/eller milda i smaken. De är mer ”krämiga” i känslan och är just ett perfekt alternativ till den ofta utstickande olivoljan. Har nötterna blivit rostade innan pressning blir den nötiga smaken mer intensiv.

Se till att prova oljor till din matlagning som smaksättare och smakförhöjare!
Lycka till i köket önskar vi på P&B!