balsamvinäger vinäger

Vinägerguiden

Balsamvinager VinagerVinäger och balsamvinäger är ett trevligt tillbehör i köket som kan användas till sallader som den är eller blandas med t.ex olivolja till dressingar mm. En sötare sort är god både till vanliga sallader och fruktsallader samt dessertostar och bär.

Vinäger: ättika framställt av t.ex vin och sherry. Kan vara smaksatt med t.ex hallon, mango, fikon mm.

Balsamvinäger: lagrad druvmust – ju längre lagrad desto sötare och fylligare smak! Druvmusten kokas i rostfria ståltankar under öppen gaslåga. En termostat reglerar temperaturen så att musten inte bränns utan långsamt reduceras. Samtidigt koncentreras druvmustens naturliga sockerhalt och lämnar den reducerade musten med en sötaktig prägel som förstärks vid fatlagringen.

Balsamvinäger reducerad/glaze: koncentrerat druvmust och ev. balsamvinäger – ger sötman utan att
behövas lagras under lång tid och konsistensen är som sirap.Balsamvinäger

Balsamvinäger Tradizionale: “Äkta” balsamvinäger, lagrad druvmust, minst 12 år – tillverkning sker under strikta kontroller och finns endast i speciella 100ml flaskor som får ett sigill. Genom tradition, nedärvd kunskap om tillverkningsprocessen samt geografiska förutsättningar är Emilia-Romagna fortfarande den enda region som producerar äkta balsamvinäger.

Balsamvinäger Tradizionale

Vinäger och balsamvinäger har båda lång hållbarhet – så att ha flera olika sorter hemma är inga problem!