Att prova choklad är både roligt och gott!
Lär känna skillnad på mörk choklad – du kanske får en ny favorit? Kul att göra på tu man hand eller tillsammans med nära och kära.
Här nedan har vi gjort en guide som du enkelt kan följa när du gör en chokladprovning hemma!
Utseende: Bra choklad ska ha en blank och ren yta. Den kan vara glatt, glänsande, len m.m. Färgen kan beskrivas med ord som mörkbrun, svart, tjära, ockraröd osv. När man bryter en bit choklad ska ljudet vara rent och snärtigt.
Doft: När du delat chokladen, gnugga två ytor mot varandra och dofta. Mörk choklad beskrivs ofta som blommor, frukter, kryddor m.m.
Blommiga – jasmin, ros, apelsinblomma,lavendel, örter
Fruktiga: citron, svarta vinbär, röda bär, fikon, plommon
Kryddiga: lakritsrot, kanel, muskot, kaffe, salt, tobak
Konsistens: Fin choklad smälter i munnen vid normal kroppstemperatur. Chokladen ska vara behaglig och kännas mjuk och len.
Smak: I munnen upplever man fyra grundsmaker, sött, syrligt, sälta och beska. Choklad är väldigt komplext, låt chokladen långsamt smälta och försök sedan beskriva intrycken – syrligt med ton av röda bär först? Eller kanske krämig kola? Lätt bitter ekig eftersmak?
Söta smaker: honung, vanilj, kola, mjölk smör mm.
Syrligt/fruktigt: apeslin, grapefrukt, hallon, vinbär, plommon, russin, banan m.m.
Kryddigt: kaffe, lakrits, kakao, peppar, tobak, metall, salt
Nötigt: sötmandel, hasselnötter, valnöt, nougat
Vi har valt ut 6 st chokladkakaor, ett chokladprovnings-kit, från olika märken och plantager, alla med olika karaktärer.
Du hittar chokladen i webbutiken!
Klicka här för att ladda ner en utskriftsvänlig version av P&Bs Chokladprovning (pdf)