Salmiakkola från Desserter utan Gränser

Lakrits

Lakritstrenden är här för att stanna! Vi på P&B är beroende av lakrits och vi har allt från lakritsrot och pulver till supersalt salmiak och klassisk sötlakrits. Vi letar ständigt efter nya smaker och annorlunda smakkombinationer.

Lakrits gör man av växten lakritsrot, Glycyrrhiza glabra, en ärtväxt som kan bli ca en meter hög och få upp till tio meter långa rötter. Rötterna skördas, sedan flisas, tvättas och kokas de tills all lakritsextrakt utvunnits. Därefter kokas det mesta av vattnet bort och kvar har man en lakritsmassa som även kallas för rålakrits.

rålakrits, lakrits, lakritsrot, italiensk lakrits

Lakritsroten, som den är, kan man tugga på, koka te på, eller som smaksättning i grytor. Mald lakritsrot används till bakverk och desserter.

Rålakrits finns som stänger, pastiller, granulat (lakrits i kornform) eller pulver och används bland annat i matlagning, bakverk, desserter och godistillverkning.

Vill man ha saltlakrits tillsätter man ammoniumklorid (salmiak) som är ett syntetiskt salt. Det är nästan bara vi i Norden, Tyskland och Holland som äter salmiak.

salmiakkola, salmiak, lakrits, desserter utan gränserHos oss hittar du bland annat Lakritsfabrikens och Johan Bülows sortiment, Desserter utan Gränsers salmiakkola, Sockerbageriets salmiakmandlar i ljus choklad och italienska Le Grezze’s rålakrits! Klicka här för att komma till webbutikens lakritssortiment!