Somriga lavendel

Låt smaken av somriga Provence komma hem till dig. Lavendel upfattas ofta ha en parfymig och blommig smak som lätt tar över. Tricket är att kombinera rätt och att inte överdosera, ta hellre för lite än för mycket. Hos P&B i våra butiker kan du hitta lavendeln torkad i bla. a. lösvikt. Nedan följer några utvalda recept som lavendel kan användas till förutom i en väldoftande potpurri.

 

lavendel lemonad

 

 

 

 

 

 

Svalkande lemonad med smak av lavendel

Även om solen inte skiner kan en god lemonad påminna dig om en varm sommardag. Drick lemonaden med en massa isbitar och skivad citron. Varför inte använda den som en god smaksättare i drinken tillsammans med limoncello eller vodka.

Ingredienser:

1 matsked torkad lavendel

2 1/2 deciliter strösocker

5 deciliter kokande vatten till infusionen

3,5 deciliter färskpressad citronjuce

5 deciliter kallt vatten

Is

Lägg den torkade lavendeln i en mellanstor värmetålig skål. Häll över sockret och använd fingarna för att gno in lavendeln i sockret. Häll över det kokande vattnet (5 dl) och rör tills sockret löst sig. Täck över och låt dra i minst 30 minuter (upp till ett par timmar). Sila lavendel sirapen och häll över till den karaff som lemonaden skall serveras ur. Rör i citronjuicen och sedan det kalla vattnet. Smaka av för att kontrollera syrligheten. Är den för sur, ha i mer socker, för söt ha i mer citronjuice. Servera med en massa isbitar och skivad citron

 

Lavendersyrup

 

 

 

 

 

 

 

 

Lavendelsirap

God smaksättare i drinkar och i bakning. Blanda ihop sirapen med grädde och vispa fluffigt för att toppa desserter. God över en fräsch sommarbärsallad eller i varm mjölk vid läggdags.

Ingredienser:

2 1/2 deciliter vatten

1 deciliter strösocker

1 matsked torkad lavendel

1 kryddmått Bourbon vaniljpulver

Koka upp vatten, socker, vaniljpulver och lavendel, rör om ibland. När vattnet kokat upp sänk värmen och låt puttra på svag värme i ca 2 minuter. Sila sirapen och låt svalna. Håller sig i kylen i flera veckor om den är väl förseglad.

Lavendelpannacotta

Pannacotta är en enkel dessert som kan varieras i all oändlighet och här är den såklart smaksatt med lavendel. Lavendeln gifter sig särskilt bra med aprikos och pannacottan toppas med fördel av färska aprikoser eller varför inte torkade aprikoser inlagda i amaretto.

5 portioner

Ingredienser:

2 st gelatinblad

5 deciliter grädde

1/2 deciliter strösocker

Rivet skal av en citron

Topping:

Färsk aprikos, torkade aprikoser inlagda i amaretto eller andra färska frukter/bär efter tycke och smak

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Värm lavendeln i 20 sekunder i en kastrull under omrörning. Häll i grädde och socker, sjud i tre minuter, smaka av under tiden så att lavendeln inte tar över. Sila grädden och rör i citronskalet. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet, rör ner dem i den varma grädden tills de smälter. Häll upp i fina portionsskålar/glas så mycket att det finns plats för topping. Ställ in pannacottan i kylen för att svalna och stelna i ca tre timmar. Vid servering ta fram pannacottan och förbered toppingen. Skiva eventuell aprikos frukt och lägg på pannacottan, strö över lite torkad lavendel. Servera och njut!